Rode aardappelen soorten

rode aardappelen soorten

1 Monniken waren verantwoordelijk voor de verspreiding van de aardappel vanuit Spanje naar de andere europese landen. Zij pootten de plant in hun kloostertuinen. Ook in botanische tuinen vond de aardappelplant zijn weg. De aardappel groeit in Nederland al sinds de tachtigjarige oorlog in de leidse hortus, sinds 1640 in Groningen en sinds 1689 in Amsterdam. Carolus Clusius plantte in 1588 in Mechelen voor het eerst aardappelen in de tuin van Pitzemburg. In 1601 schreef hij over de voortplanting van de aardappel door zaad.

Aardappels bevatten ook heel vitamine B6 en vezels. Gemiddelde voedingswaarden van aardappels (zoals vermeld op de verpakking bereid volgens de algemene bereidingswijze: voedingswaarde Energie vetten - waarvan verzadigde vetzuren koolhydraten - waarvan suikers vezels Eiwitten zout per 100 g kj 362, kcal 86 0,4 g 0,1 g 17,9 g 0,4 g 1,5. Groene verkleuringen aan de oppervlakte die door lichtinwerking ontstaan, dienen vór het koken verwijderd te worden, omdat deze het neurotoxine solanine bevatten. Ook spruiten en pitten moeten verwijderd worden, want ook die bevatten deze schadelijke stof. De aardappel is vanuit zuid-Amerika naar puist Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers. Waarschijnlijk nam diego de Amalya de eerste plant in 1536 mee uit Peru of Chili, waar deze aardappel bekendstond als chunu. De inca's verbouwden de plant toen al honderden jaren. De aardappelplant groeide ook op grote hoogten in de Andes, waar veel andere planten niet meer kunnen groeien. Op basis van dna -onderzoek is aangetoond dat alle oude aardappels afstammen van én plant uit zuid- peru. Later zijn er voor het kruisingswerk nieuwe herkomsten verzameld en genenbankcollecties opgebouwd.

rode aardappelen soorten
diploïde soorten (met 24 chromosomen. Er zijn twee triploïde soorten (met 36 chromosomen. Er is ook nog een pentaploïde soort (met 60 chromosomen. In de aardappel komen twee typen zetmeel voor, amylose en amylopectine, waarvan 21 amylose. In 2005 is voor het eerst een ras in de handel gekomen dat bijna 100 amylopectine bevat. Een ander onderscheid is dat tussen rassen met vastkokende aardappels (vastkokers die bij het koken hun stevigheid behouden, en rassen met kruimige of bloemige aardappels (droogkokers) die daardoor het meest geschikt zijn om te pureren; aardappelen die bij langer koken helemaal uit elkaar vallen, worden. Voedingswaarde bewerken net als rijst, pasta en brood is de aardappel een belangrijke bron van koolhydraten.

Spaanse spinazietortilla: kikkoman Nederland


De groene delen van de aardappel zijn giftig. Net als andere leden van de nachtschadefamilie bevat de plant alkaloïden. Aardappelplanten kunnen naast knollen ook eiwitten bessen vormen, die in tegenstelling tot die van de tomaat zeer giftig zijn. In de bessen worden kleine zaden gevormd. Tussen de verschillende aardappelrassen zijn er grote verschillen in de vorming van bessen. Spruitende aardappels, door licht groene geworden knollen bevatten het giftige solanine. De knollen zijn eetbaar, maar kunnen ook giftig zijn door een hoog gehalte aan solanine. Daardoor zijn zetmeelaardappels van bepaalde rassen niet geschikt voor menselijke consumptie. Ook als aardappelen tijdens het bewaren worden blootgesteld aan licht, stijgt het gehalte aan solanine.

Brunch en diner verkoeijen Partyservice slagerij


Aardappelsoorten aardappelen zijn wij Nederlanders gek op, net als vele andere volken in deze wereld. Er zijn dan ook ontzettend veel aardappelsoorten. Er zijn duizenden soorten wereldwijd. En alleen al in Nederland worden er 550 soorten geteeld. Niet alle aardappelen zijn voor de verkoop bij de groenteman. Het is slechts een greep uit de verkrijgbare soorten. De aardappel is rondovaal en vrij onregelmatig van vorm en heeft een rode.

rode aardappelen soorten

Groningen en, drenthe zijn links de teeltgebieden voornamelijk voor fabrieksaardappels (hoog zetmeelgehalte). De pootaardappels worden tevens bijna alleen maar in het noorden van het land geteeld. Bewaren : Aardappels kunnen het beste bewaard worden op een donkere, koele en droge plaats. Bij voorkeur in een open bak of mand, in een kelder bij een temperatuur tussen de 2 en. Wanneer de aardappel voor langere tijd bewaard wordt, is het aan te bevelen deze een aantal keren om te schudden.

Zo blijft de knol stevig, gaaf en niet vochtig. Ook blijven uitlopers en groene plekken zo het langst achterwege. Doorzoek op de zoekterm aardappelen voor groenten bezoek je onze groentenpagina.

6 goede gewoontes voor een stralende huid - cosmopolitan

Extra bloemige: Eigenheimer, irene en, resonant. De extra bloemige aardappel wordt ook verzadigde wel afkoker genoemd. Hij valt tijdens het koken geheel uit elkaar. Geschikt voor soepen, soufflet en puree. Naast een indeling op eigenschappen, psoriasis kan er ook ook ingedeeld worden op type gebruik. Zo zijn er consumptie-, fabrieks- en pootaardappels. Flevoland, zeeland en, noord-Brabant vind je de grootste teelt van de consumptievariant.

rode aardappelen soorten

50 kersthapjes voor kerstdiner op school; makkelijk

Ook worden de typen besproken. Vastkokende : Accent, nicola, charlotte, rosa, desire, eersteling en, opperdoeser. Een ronde, vastkokende aardappel heeft een fijne structuur en blijft tijdens het koken heel. Bijzonder geschikt in salades en om te bakken, maar gekookt smaken ze ook goed. Heel het jaar door verkrijgbaar. Bloemige afvallen : Bildtstar, bint, doré, mozart, rode pipo en, santé. Een bloemige aardappel is kruimig en valt tijdens het koken iets uiteen. Geschikt voor: koken, bakken, pureren en frituren.

Aardappelen kunnen het best omschreven worden als knollen welke ondergronds aan de aardappelplant zitten. Voedingskundig gezien valt een aardappel onder de groep van brood, graan, rijst, pasta, couscous en peulvruchten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld pasta en rijst, bevat de aardappel diverse en veel meer nuttige voedingsstoffen. Een aardappel bevat veel voedingsvezels, vitamines (met name vitamine b en C) en mineralen. Op deze slecht pagina een onderverdeling op basis van de eigenschappen. Welke aardappel heeft welke kenmerken? De aardappelen zijn onderverdeeld in de groepen vastkokend, bloemig en extra bloemig.

De aardappel solanum tuberosum ) is een plant die ondergronds een energievoorraad in de minimale vorm van zetmeel aanlegt. Het zetmeel wordt bewaard in voor de mens eetbare stengelknollen, die net als de plant zelf aardappelen of aardappels worden genoemd. De aardappel is wereldwijd het belangrijkste voedselgewas na rijst, tarwe en mais. De aardappel komt oorspronkelijk uit, zuid-Amerika, maar is in veel. Europese landen sinds de 16e eeuw een van de basisvoedingsmiddelen. In vele landen, waaronder Nederland en België, wordt de aardappel gezien als maaltijddrager. In andere landen telt hij mee als groentesoort. Inhoud, de aardappel behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, de paprika en de tabak.

Rode aardappelen soorten
Rated 4/5 based on 824 reviews
Recensies voor het bericht rode aardappelen soorten

 1. Dupek hij schrijft:

  Tussen de verschillende aardappelrassen zijn er grote verschillen in de vorming van bessen. Bij het bewaren in huis is het belangrijk, dat de aardappelvoorraad donker wordt bewaard, omdat de knollen anders groen worden. Onder de schil ontstaan blauwe plekken, die veel schilverlies geven. Groene verkleuringen aan de oppervlakte die door lichtinwerking ontstaan, dienen vór het koken verwijderd te worden, omdat deze het neurotoxine solanine bevatten.

 2. Zyqifofi hij schrijft:

  Ook de technieken zijn veranderd, veel handwerk is overgenomen door machines. In de aardappel komen twee typen zetmeel voor, amylose en amylopectine, waarvan 21 amylose. Een nieuwe uitdagende tak erbij; de zorgboerderij.

 3. Ajahu hij schrijft:

  Inhoud, de aardappel behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, de paprika en de tabak. Ziekten en plagen bewerken aardappels zijn vatbaar voor diverse ziekten en plagen. Spruitende aardappels, door licht groene geworden knollen bevatten het giftige solanine. Deze ouderlijnen worden gebruikt om hybride aardappelzaad te produceren.

 4. Ludihe hij schrijft:

  De groene delen van de aardappel zijn giftig. Aardappelen uit de gangbare teelt waarbij minder milieubestrijdingsmiddelen worden gebruikt, zijn onder meer Corine, doré, escort, alpha, van Gogh en Santé. Waarschijnlijk nam diego de Amalya de eerste plant in 1536 mee uit Peru of Chili, waar deze aardappel bekendstond als chunu.

 5. Gevaqyca hij schrijft:

  Landbouwbedrijf is met de ingebruikneming van de polder in 1953 begonnen met de verkoop van aardappelen aan de consument. U wordt persoonlijk geholpen en ontvangt, indien gewenst advies over de verschillende rassen. Net als andere leden van de nachtschadefamilie bevat de plant alkaloïden. Later zijn er voor het kruisingswerk nieuwe herkomsten verzameld en genenbankcollecties opgebouwd.Jouw feedback:

Uw e-mail zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

U kunt maximaal vier foto's van de formaten jpg, gif, png en maximaal 3 megabytes bijvoegen: